december 12, 2023
Sjukvård & hälsa

Välbesökt mässa om mat för livet

För andra året i rad fick jag äran att medverka vid Celiakiföreningen i Stockholms läns mässa Mat för livet. I år var temat för mitt anförande ”Vi ger oss inte – sjukhusmaten ska bli bättre”.

Medlemmarna i Celiakiföreningen i Stockholms län tål inte gluten, laktos, mjölk eller soja. Till den årliga Mat för livet-mässan kommer tusentals besökare för att provsmaka, handla och lära sig mer om produkter som de kan äta utan risk att bli sjuka. Även priset Årets Guldax delas ut; i år gick det till Wurstmaster, som tillverkar charkuteriprodukter av hög kvalitet utan gluten, laktos eller sojaprotein.

Anna Starbrink
Jag i mäss-vimlet.

Jag tog tillfället i akt att berätta om hur vi arbetar med måltidsfrågorna inom Stockholms läns landsting. Där tog jag för ett par år sedan initiativ till ett omtag, som innebär att vi rör oss bort från centrala måltidsupphandlingar. I stället låter vi de olika sjukhusen och verksamheterna själva bestämma vilka måltidslösningar som passar dem och deras patienter bäst. De måste dock leva upp till den måltidsvision som fullmäktige antagit. Där står det bland annat att alla patienter ska få ”god, smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser”.

Detta är förstås i högsta grad viktigt för personer som av olika skäl inte kan äta den vanliga sjukhusmaten. Även den som har en allergi ska förstås kunna få en god måltid om man hamnar på sjukhus.

En annan fråga jag lyfte var den bedrövliga situation som råder idag, där många äldre är undernärda när de hamnar på sjukhus. Vi måste tala mer om detta, det är faktiskt inte acceptabelt att äldre människor tynar bort i dagens Sverige! Mat och matlust är en fråga som borde prioriteras mycket högre inom vården och äldreomsorgen. Kvaliteten på maten är förstås viktig, men även måltidsmiljön och bemötandet kring måltiden spelar en stor roll. Jag kommer inte ge mig – maten inom vård och omsorg måste bli bättre!

Utställare på Mat för livet-mässan 2013.
En av utställarna på mässan.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823