december 12, 2023
Sjukvård. Stetoskop.
Liberalerna Sjukvård & hälsa

Vänsterns valfrihetsstopp handlar om dig och mig

När vänstern pratar välfärd är det nästan alltid vinsten det handlar om. Men valfrihet i välfärden handlar framför allt om att få in nya idéer och låta oss medborgare välja själva.

Lise Lidbäck och Anna Starbrink
Lise Lidbäck (FP) och Anna Starbrink (FP)

Lise Lidbäck och jag har båda erfarenhet av hälso- och sjukvården, fast på olika sätt. Lise har en omfattande funktionsnedsättning, och stort behov av rehabilitering. Hon har valt en neurolog och en sjukgymnast som är specialister på hennes ovanliga diagnos. Det ger henne trygghet i tillvaron.

När jag väntade barn lade jag ner lite tid på att hitta en mödravårdscentral där kände jag mig väl omhändertagen och trygg inför förlossningen. Det var viktigt för mig.

Både Lises sjukgymnast och min MVC har det gemensamt att de drivs i privat regi, liksom omkring 1 700 företag i hälso- och sjukvårdssektorn. De måste få gå med vinst för att kunna återinvestera i och utveckla verksamheten. Jag tycker också det är rimligt att en välfungerande verksamhet ska kunna ge en viss vinst tillbaka till ägaren (som inom vården ofta är en kvinna).

Men det finns ett hot mot dessa verksamheter. Politiker på vänsterkanten vill införa vinstförbud och därmed i praktiken tvinga många privatdrivna verksamheter få ta ner skylten. Många patienter skulle få lämna en vårdgivare de trivs med och i stället bli hänvisade till en som landstingsbyråkratin utsett. Så var det förr – men det var inte bättre förr.

Idag skriver Lise Lidbäck och jag i en debattartikel i Expressen om varför vi tycker det är viktigt med valfrihet. Folkpartiet kommer alltid att stå upp för valfriheten i välfärden och vi kommer alltid ta strid mot vänsterpolitiker som vill bestämma åt dig!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823