Vi äter middag tillsammans med våra grannar fyra dagar i veckan under skolterminerna. Det är som en dröm för en stressad förälder att kunna gå till matsalen och förse sig med kvällens rätt och sedan lämna disken till någon annan. Vardagen blir väldigt enkel och massor av tid frigörs när vi inte själva behöver tänka ut maträtter, gå och handla, laga mat, duka, diska och plocka undan. Ingen stress för föräldrar innebär förstås lugn och ro också för barnen. Vid 17.30 öppnar matsalen, och det är precis då som mina barn börjar krokna om de inte får mat – perfekt tajming, alltså.
Man behöver inte föranamäla vilka dagar man vill äta, istället sätter vi in pengar på ett konto och så prickar vi av oss på en lista när vi kommer till matsalen, sedan dras en summa för varje dag vi ätit. Det är väldigt smidigt.
Men helt utan hushållsbestyr blir förstås inte livet i kollaktivhusföreningen. Var fjärde veckla får alla vi som är med kavla upp ärmarna och jobba. Då ska vi göra två pass var som vuxna och varje pass omfattar två och en halv timme. Fem timmar i månaden alltsomallt.
Själv har jag tagit på mig rollen som matlagsansvarig tillsammans med en av mina trevliga grannar. Det innebär att vi planerar måltiderna och just nu håller vi på att bygga upp bra menyer, vi köper in mat (det mesta levereras till oss) och vi puffar på våra matlagskompisar så att de skriver upp sig på rätt antal pass. Passen kan innebära matlagning eller diskning och städning. Själv gillar jag mest matlagning eftersom det känns mer kreativt. Det brukar vara jättetrevligt att umgås med sina matlagskompisar i köket. Vi lagar mat för 80-90 personer varje dag, och det ska alltid finnas ett vegetariskt alternativ. Det där med att laga mat till så många gjorde mig lite nervös i början, men nu har vi fått rätt bra koll på hur det går till.
Förutom att det är praktiskt och tidsbesparande så är det ett väldigt trivsamt sätt att lära känna och umgås med sina grannar. Förutom måltiderna så finns det flera lokaler som kan användas till umgänge, dans, fester och så vidare. De flesta mindre barnen brukar verkligen gilla att leka i ”kuddis”, som är deras eget rum fyllt med kuddar och plats för lek.
Vi är med i Kollektivhuset Södra station. Om du är nyfiken så kan du titta in på vår hemsida.
På bilden ovan ser ni min granne och matlagskompis Ina Sand ivrigt hacka mynta.