februari 02, 2024
Kultur Liberalerna

Vårdagjämning och ett jubileum

Idag är det vårdagjämning. Ljuset, solstrålarna som värmer och knopparna som finns i naturen gör mig så glad. Äntligen. Jag kan sitta på vår inglasade balkong och jobba eller läsa. Jag älskar det! Idag ska jag locka med mig familjen ut på promenad.

Jag som nördat ner mig litet i den svenska politiska historien vill uppmärksamma ett litet jubileum. Just idag är 170 år sedan som Fridtjuv Berg föddes. Han var folkskollärare och framstående liberal skolpolitiker.

En sammanhållen skola gemensam för alla samhällsklasser, var en av hans då kontroversiella idéer som han argumenterade för i skriften Folkskolan såsom bottenskola.

Jag fick vid något tillfälle en biografi över Fridtjuv Berg och jag fastnade för denne stora politiker som var modig och stod stadigt för sina ideal trots motstånd från andra partier. Hans reformidéer fick så småningom stort genomslag. Och än idag är kunskap, bildning och skolan helt centralt för liberaler.

Dagens boktips: Politik & pedagogik: en biografi över Fridtjuv Berg av Joakim Landahl

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823