juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Vårdens måltidspris

Idag har har jag haft den stora äran att dela ut måltidspris till vårdens främsta måltidsutvecklare. Årets pristagare finns i Tiohundra AB i Norrtälje. Även ett hederspris har delats ut idag. Det gick till undersköterskorna på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

De som följt mig på bloggen vet att jag länge engagerat mig för bättre mat och måltider i vården. Jag tog för några år sedan initiativ till detta måltidspris som nu delas ut för tredje gången. Jag tog initiativet därför att jag menar att vi måste synliggöra de goda exemplen när så mycket positiv utveckling sker inom området. Bra mat och måltider är viktigt för hälsan.

Måltidspriset delas ut till verksamheter, enheter eller medarbetare som på ett medvetet och strukturerat sätt arbetar för att ge patienter en positiv måltidsupplevelse. Arbetet ska också syfta till att uppfylla landstingets måltidsvision:

Att alla patienter inom Stockholms läns landsting serveras en god smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser för att de ska få en positiv måltidsupplevelse. Maten serveras i en stimulerande måltidsmiljö och det finns tillgång till mat dygnet runt. Närstående och medföljande ska kunna köpa varm mat dygnet runt.

Vi behöver mer matlust i hälso- och sjukvården. Jag ser mat och måltider som en viktig del av en god vård och omsorg. Bra måltider ger mer nöjda patienter. Måltidsupplevelsen påverkar i stor utsträcking patientens upplevelse av sjukhusvistelsen. Om vi lägger lite möda på måltidsupplevelsen så tror jag att det bidrar till att patienter får vara lite mer de människor de är innerst inne och lite mindre en patient.

Att måltiderna spelar roll även för den medicinska behandlingen är välkänt. En god och hälsosam mat som äts upp är förstås viktigt för patientens välmående. Bra måltider kan också förbättra situationen för de som riskerar att drabbas av undernäring, eller redan är undernärda. Det vet vi är en stor grupp framförallt äldre patienter.

Jag tycker mig se en stor kulturförändring i vården. Måltiden är inte längre bara mat. Det är en upplevelse som handlar om känsla, atmosfär, miljö, mötet med andra människor. Med medvetna måltider kan vi göra maten till en viktig upplevelse eller höjdpunkt på dagen i vården.

Vinnare Måltidspriset 2015. Juryns motivering:

Niclas Gerdsling, Sanna Hall och Margareta Söderman med grupp i TioHundra AB tilldelas 2015 års måltidspris för sitt arbete med Från kök till bord. Genom att tydliggöra hela måltidsprocessen och ansvaret för de olika delarna har de bedrivit ett arbete i bred samverkan med hög kompetens för att skapa en god måltidsupplevelse.

 Image-1

Hederspriset  2015: Juryns motivering: 

Hedersomnämnande

Undersköterskegruppen på Akuten vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge tilldelas 2015 års hederspris för att uppmärksamma deras initiativ att arbeta på ett nytt sätt för att säkerställa patienternas behov av mat och dryck i en utsatt situation.

 IMG_2159

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821