april 04, 2024

Idag är det världsbokdagen. Jag har alltid en eller ett par böcker på gång. Jag blandar lättsamt med tyngre, mer krävande texter, skönlitteratur med faktaböcker och jag läser gärna biografier. En favoritbok för mig är Jamaica Kincaids Lucy om en ung kvinna från Karibien som blir au pair i New York.

Just nu läser jag Det fallna imperiet av Martin Kragh för att försöka förstå hur dagens Ryssland blivit som det är.

Och så kopplar jag av med Emma Hambergs roliga, varma Je m’apelle Agneta som ljudbok.

Böcker är både roligt och största allvar. Kunskap, bildning, fördjupning, fantasier, förståelse för andras situation och andra kulturer finns där. Det är fantastiskt att kunna få tillgodogöra sig så många erfarenheter utan att jag själv upplever allt personligt. Det förbereder mig nya situationer.

Böcker är viktiga för mig personligen. Och bibliotek som gör litteratur och information i olika former tillgängligt för alla är en kärnuppgifter i välfärden.

På biblioteken får vi, på lika villkor, tillgång till bildning och läsglädje. Allra viktigast är biblioteken för unga människor som inte växer upp i hem med många böcker och inte är vana att läsa.

Jag såg nånstans en undersökning som visade att mycket få tonåringar läser böcker eller tidningar dagligen. Vad det kommer att innebära för dem i livet när det gäller att förmå att tillgodogöra sig information vet jag inte. Men det är oroande. Läsfrämjande insatser på bibliotek och i skolor och förskolor känns självklart, liksom att vi som samhälle måste värna och utveckla folkbiblioteken så att de fortsätter vara moderna, attraktiva och nödvändiga för många. Samma sak med skolbiblioteken. I sammanhanget måste de kompetenta och engagerade bibliotekarierna lyftas fram. Utan dem är våra öppna bibliotek bara en boksamling, utan den unika kompetens som krävs för att klara bibliotekens viktiga uppdrag.

Nåväl, nu blev jag kanske lite biblioteksmissionersnde, fast jag egentligen bara ville ge er några boktips. Förutom böckerna ovan vill jag (som alltid!) tipsa om min ständiga favorit: Selma Lagerlöf. Gösta Berlings saga, Jerusalem och Kejsaren av Portugallien är mina tre favoriter.

Jag och Selma på bibblan

Jag önskar dig en glad världsbokdag!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823