april 04, 2024

Förra veckan var innehållsrik. Vid sidan av många givande möten med ledare för våra olika sjukhus och andra verksamheter i länet har det varit ett späckat kulturprogram för min del.

I torsdags sammanträdde kulturnämnden. Vi beslutade bland annat om stöd till hälsopedgagogisk verksamhet på länets skolor där kulturprogram är ett verktyg för att stärka hälsan för barn och unga. 6,2 miljoner kronor fördelas till tre organisationer. Dansverksamheten UTMANA blir en helt ny stödmottagare.

Kultur är viktigt för oss människor på många olika sätt. Och på flera sätt är kultur bra för hälsan. Man behöver inte ha en instrumentell syn på kulturpolitiken för att se att vi med hjälp av kultur kan stärka barn och ungas hälsa. Goda kulturupplevelser bidrar också till att må bra. Årets hälsopedagogiska stöd går framför allt till Circonova, som vill ta upp den tyvärr alltför aktuella frågan om sexuella övergrepp och trakasserier, och till Unga Klaras Vänner, som vill arbeta med kreativitet och fantasi. Allt viktiga ämnen för våra barn och unga. Studiefrämjandet som driver Circonova och Unga Klaras vänner stöd med 2,9 mkr. vardera. Jag är också mycket glad över en helt nytillkommen stödmottagare – UTMANA, dansare och danspedagoger som utbildar i kropp, genus och jämställdhet. UTMANA vill låta barn i skolorna praktisera jämställdhet genom dans. Deras arbete får i år 400.000 kronor.

Läs hela ärendet om hälsopedagogiskt stöd här

Kultur är bra för hälsan och jag har fått en riktig hälsokur under veckan. I torsdags såg jag Unga Klaras föreställning Marisol, om den ung mexikanska kvinna som i tjugoårsåldern fick jobbet om polischef i en genomkorupt stad chef efter en tid tvingas gå i exil. En ,täcket stark föreställning.

I fredags var det premiär på Knitting Peace med Cirkus Cirkör på Dansens hus. Vackert, hisnande och tänkvärt! Jag kan nätet beskriva föreställningen. Den måste ses.

Idag var det så dags för bio och barnen fick bestämma. Således har jag slumrat mig genom Röjar-Ralf,

20130317-224411.jpg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821