maj 05, 2024
Mat.
Sjukvård & hälsa

Vems rätt värnar vi – pensionärens eller politikerns?

Lagad mat, en extra promenad eller att få bli fin i håret – det är sådant äldre borde kunna få bättre hjälp med i hemmet. Folkpartiets laga mat-garanti öppnar dörren för ökad frihet för pensionärer, om än inte kommunpolitiker.

Folkparitets föreslår att äldre med hemtjänst ska ha rätt att kunna få maten tillagad i det egna hemmet, få känna dofter och höra ljuden från köksbestyren. Detta förslag från Folkpartiet har mött mycket stöd – och en del kritik. En av de underligaste invändningarna är att inskränks kommunpolitikernas rättigheter. I Expressen kan man läsa hur hårt drabbade kommunerna är. Laga mat-garantin har gjort kommunerna till en krockkudde, sägs det.

Kommunerna har stor frihet att organisera sin verksamhet så att den på bästa sätt svarar upp mot sina invånares behov. Men i valet mellan pensionärens och politikerns rättigheter vet i varje fall jag var jag landar.

I fallet med den sorgliga maten och den tråkiga måltidsupplevelsen finns det all anledning att anstränga sig betydligt mer. Vi vet idag att en mycket stor andel äldre lider av undernäring eller är i riskzonen för att drabbas. Det medför stort mänskligt lidande och hälsoproblem. Jag har skrivit om detta många gånger förr, bland annat här.

Men alla pensionärer kanske inte alls vill att hemtjänstpersonalen ska laga mat i deras kök? De kanske föredrar att få hjälp med, eller sällskap till, något helt annat? Sådana invändningar har jag betydligt lättare att förstå – och svaret är att det förstås inte ska vara något problem. Folkpartiets förslag innebär inte något matlagnings-tvång, utan en möjlighet. Vad det handlar om är att tiden med hemtjänsten måste kunna tillåta mer livsglädje och utrymme att göra personliga val – att få förbli den person man alltid varit även om man behöver hjälp för att få dagarna att fungera.

Vissa äldre vill kanske gå en extra promenad, fixa håret, dricka kaffe och prata bort en stund – och många kommer att vilja få sin middagsmat tillagad i det egna köket, som de själva brukade göra. Var och en blir förhoppningsvis lycklig på sin fason. Det borde glädja även kommunpolitiker av andra partifärger än den liberala.

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821