januari 01, 2022
Foto: Benson Kua

Synliggörande, kompetens och bemötande – det är de tre mål som satts upp i landstingets hbt-policy, som snart ska antas av fullmäktige.

Till varje mål finns det kopplat en vision, förslag på åtgärder samt indikatorer för uppföljning. Ett exempel är målet kompetens, som har visionen att medarbetarna har relevant hbt-kompetens och kan bemöta hbt-personer med professionalitet. Detta kan uppnås genom att varje verksamhet vidtar årliga åtgärder för att öka hbt-kompetensen.

Min kollega Birgitta Rydberg intervjuas i gårdagens ABC om policyn, som Folkpartiet varit drivande för att få fram. När beslutet är klubbat kommer Stockholms läns landsting att vara en av de första i Sverige med att ha en sådan policy. Se gärna det inslaget här. Läs gärna vad Birgitta tidigare skrivit om hbt-policyn på sin blogg.

Jag har tidigare skrivit om hbt-policyn (se Bättre bemötande av hbt-personer), och jag tog då upp att Folkpartiets landsmöte skulle ta ställning till regeln om att personer som genomgår könsbyte måste sterilisera sig. Landsmötet beslutade att Folkpartiet ska verka för att avskaffa steriliseringstvånget – ett välkommet beslut, som innebär att Folkpartiet fortsätter en lång tradition av starkt engagemang för hbt-personers rättigheter.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1763