september 09, 2023
Snart dags att rösta.
Arbetsliv Liberalerna

Vilken valrörelse vill vi ha?

I dag skriver Metro om att Moderaternas valledare skickat ett öppet brev till landstingets unga medarbetare och varnat dem för konsekvenserna av en socialdemokratiskt styrd regering efter valet. Av formuleringarna i brevet kan man få uppfattningen att 500 av landstingets yngre medarbetare skulle ”riskera att få sparken” vid ett regeringsskifte.

Skälet till det öppna brevet är att Socialdemokraterna vill avskaffa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, vilket kommer göra det dyrare att anställa ungdomar. Moderaternas beräkningar pekar mot att höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle kosta landstinget cirka 115 miljoner kronor.

Som valledare för Folkpartiet i Stockholms län har jag förstås anledning att fundera på hur en valrörelse bästa ska bedrivas. Det är förstås legitimt för alla partier att föra fram åsikter om andra partiers förslag. Den rätten måste alla partier ta sig. Men jag tror att vi alla och demokratin har allt att vinna på en saklig debatt där varje parti först och främst vinnlägger sig om att göra tydligt för väljarna vad man själv står för.

Som personallandstingsråd förvånas jag av den skarpa tonen i brevet som nog kan uppfattas som rätt hotfullt. När det dessutom är formulerat på ett brevpapper med landstingets logga – istället för den egna partiloggan ger det en officiell prägel trots att detta är en inlaga från ett enskilt parti.

Jag delar förstås uppfattningen att Socialdemokraternas politik inte gynnar svensk ekonomi eller vår arbetsmarknad och att det vid ett regeringsskifte skulle kunna bli ett hårt slag mot yngre personers möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Dock menar jag att Moderaterna har fel när de målar upp en bild av hotande massuppsägningar i sjukvården.

Vi står inför stora pensionsavgångar under kommande år och länet växer så det knakar. Det innebär att sjukvårdens stora utmaning framöver – oavsett regeringens färg – kommer att vara kompetensförsörjning. Det finns jobb för unga i denna framtidsbransch.

Nåväl, jag inledde ju med att säga att varje parti borde vinnlägga sig om att synliggöra sin egen politik. Från Folkpartiets sida har vi en rad förslag för att bekämpa arbetslösheten. Att hålla fast vid de gjorda skattelättnaderna på ung arbetskraft är förstås en viktig del av detta. Men det krävs mer än så. Därför driver vi frågan om lärlingsjobb för unga. Det är ett utmärkt sätt att skapa möjligheter på arbetsmarknaden för fler.

Som folkpartist vill jag satsa på medarbetarna i vården. Därför har jag drivit igenom att landstinget avsätter 118 miljoner kronor till att höja lönerna för bl.a. specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Jag har haft en framgångsrik dialog med regeringen för att utöka antalet utbildningsplatser i Stockholm. Antalet sommarjobb i landstinget har blivit mer än 40 procent fler under min tid som personallandstingsråd och satsningen på att erbjuda sjuksköterskor specialistutbildning med studielön har utökats kraftigt. För att ta några exempel.

Jag tänker jobba hårt för att Folkpartiet ska växa i höstens val, och att Alliansen ska få förnyat förtroende att leda landstinget. Men jag vill göra det genom att berätta om Folkpartiets politik, och en sak kommer jag vara tydlig med: Alla medarbetare behövs i vården!

Fler har uppmärksammat Moderaternas landstingsbrev: Aftonbladet, Expressen, SvD, DI, DN

Uppdatering: Fler som skriver: Smålandsposten, Mitt-i, Aftonbladet, ABC, GP, TV4

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823