maj 05, 2024
Jag sitter i styrelsen för Vintersol som äger en rehabiliteringsanläggning på Teneriffa dit patienter med stora behov av rehabilitering kan få komma för några veckors intensiv träning och behandling. I förra veckan besökte jag anläggningen för första gången.

Jag blev imponerad! Många neurologiskt funktionshindrade personer och andra får bra insatser av kunnig personal. Det innebär, som jag förstår det, hårt arbete om dagarna med sjukgymnastik, olika gruppträningspass och egen träning. Dessutom ska förstås patienterna ha det bra och trivsamt under sin vistelse på ön så därför arrangeras olika aktiviteter, som till exempel utflykter på lördagarna.

Vintersol, rehabiliteringsanläggning
Vintersol, rehabiliteringsanläggning. Det är inte på alla ställen i världen som rullstolsburna människor kan komma ner till havet för ett dopp!

Vi har låtit fråga patienterna om hur de upplever vistelsen och behandlingsresultaten och det är verkligen roligt att läsa hur betydelsefullt det kan vara att få så här intenisv rehabilitering. Att det dessutom sker i varmt, skönt klimat verkar förstärka den positiva upplevelsen extra mycket.

I styrelsen står vi inför flera viktiga beslut inför framtiden. Bland annat behöver på kort sikt en del av rummen renoveras. På lite längre sikt måste vi fundera på hur verksamheten kan utvecklas för att möta de behov av rehabilitering som finns hos olika patientgrupper. Under styrelsens resa fick vi bra inblick i verksamheten som den är idag och det sattas ingång flera intressanta diskussion om den stora potential som finns i Vintersol.  Lise Lidbäck, som är NHR:s representant i styrelsen kunde berätta ur ett patientperspektiv hur deras medlemmar upplever verksamheten. Det är förstås ett perspektiv som är särskilt intressant. Det är Lise som är på bilden härintill.

Vintersol har en intressant historia. Och den utgör en viktig del av Teneriffas nutidshistoria. Det hela började för närmare 50 år sedan när verksamheten byggdes upp. Då låg anläggningen isolerat på en vacker strand i Los Cristianos på södra delen av ön. Runt anläggningen har sedan en mängd hotell och en hel turismindustri vuxit fram. Vintersol har gjort stora avtryck på Teneriffa vilket märks genom den stora omsorg som lagts på att göra den fysiska miljön tillgänglig för alla. Att det är lätt att ta sig fram sittandes i en rullstol kan många vittna om.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821