september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Vintersol – rehabilitering på Teneriffa

Rehabilitering betyder så oerhört mycket för människor som har sjukdomar som gör deras rörelseförmåga begränsad och smärtan till en ständig följeslagare. Med bra rehabilitering kan många få en betydligt bättre tillvaro med ett aktivt, oberoende liv med egen försörjning samt ork och kraft för allt som är viktigt i tillvaron. Hur betydelsefullt det kan vara har jag lärt mig genom mitt arbete i styrelsen för Stiftelsen Vintersol.

För drygt femtio år sedan reste veterinären Bengt Rylander till Los Cristianos på Tenerfiffa som en av de första svenskar som besökt platsen. Ärligt talat var det väl överhuvudtaget inte så många som besökt platsen före Rylander. Los Cristianos var på den tiden en liten fiskeby, i dag är det en stor turistort. Rylander led av MS och han sökte sätt att förbättra sin hälsa. Teneriffa, hade han hört från sjömän, skulle himagea bra och stabilt väder; varmt och skönt och inte för fuktigt. Det var precis det han letade efter.

Han lockade med sig andra svenskar med funktionsnedsättning och så småningom växer en liten svenskkoloni fram. Med tiden utvecklas verksamheten och professionaliseras. Idag kan vi fira Stiftelsen Vintersols femtioårsjubileum. Det är en stor anläggning som erbjuder rehabilitering – intensiv, individanpassat träning under flera veckor – för i första hand personer med neurologiska och reumatiska sjukdomar.image

Jag sitter i styrelsen för Stiftelsen Vintersol och just nu är jag på plats i Los Cristianos för att fira femtioårsjubileet. Vi har lagom till jubileet gjort en del större investeringar i anläggningen. Nya moderna pooler har skapats, flera rum har tillkommit, en ny träningshall och en hel del andra förbättringar gör att anläggningen nu är i toppskick. Det känns väldigt bra! Patienterna som vistas på Vintersol verkar uppskatta förändringarna, flera av dem har varit här tidigare och kan jämföra.

Jag återkommer med fler inlägg om Vintersol och hoppas kunna bjuda på fint bildregn under helgen när vi ska bjuda både patienter, medarbetare och inbjudna gäster på festligheter. Vi ska också ge invånarna i Los Cristianos en fin upplevelse som tack för allt de på olika sätt bidragit med genom åren. På Vintersol finns också en ny utställning om verksamhetens historia. Det är verkligen en pigg och fräsch 50 åring som vi firar!

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823