oktober 10, 2021

När man pratar om VR-teknik tänker de flesta på en modern teknik som kan användas i underhållningssyfte med spel och upplevelser. Det färre tänker på är att tekniken även kan göra stor nytta inom även hälso- och sjukvård, exempelvis i rehabiliteringssyfte för patienter med skadad nacke eller för kognitiv beteendeterapi.

Just nu arbetar nämligen Film Stockholm med med ett projeket för att bota fobier genom att patienten får utsättas för sin fobi genom VR-glasögon, i ett samarbete med Gustavsbergs vårdcentral, Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan.

Film Stockholm arbete med VR-teknik i vården är väldigt spännande att följa. Ett projekt som de arbetar med just nu tillsammans med Södertälje kommun är verkligen roligt att se. I ett pilotprojekt har de låtit personer i äldreomsorgen i Södertälje få prova på den nya tekniken. De har fått titta på olika specialproducerade 360͒ -filmer med VR-glasögon. För dessa äldre innebär det stora svårigheter att rent fysisk ta sig till andra platser. De spendera ofta alldeles för många timmar inomhus, till och med i samma rum utan några variationer i vårdmiljö. Därför blir det extra givande för de att få ta del av andra miljöer genom VR-tekniken. Se filmen ovan, varning för skratt!

Att ge dessa äldre den möjligheten att kunna ta sig till andra platser utan att vara där rent fysisk är ett fantastiskt exempel på hur mycket tekniken har att bidra med till vården. Jag ser med stort nöje fram emot de kommande projekt som Film Stockholm har att erbjuda.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1735