maj 05, 2024

1 december är World Aids Day och vi högtidlighåller minnet av dem som gått bort i Aids. Vi firar också de aktivister och kämpar som slagits, och fortfarande slåss, för att bekämpa stigma och fördomar mot hiv.

Utvecklingen har varit fantastisk sedan bromsmedicinerna kom. I Sverige får alla tillgång till medicin och omhändertagande, tack vare vår solidariskt finansierade och fina sjukvård. I andra länder saknas bromsmediciner eller är beroende av om man kan betala för dem. Det leder till mycket mänskligt lidande och till att många människor inte klarar sig.

En bra sexualupplysning och ett effektivt arbete för att minska fördomar mot hbt-personer är viktiga pusselbitar för ett bra förebyggande arbete här hemma och i världen i stort.

Men även här hemma i Sverige finns saker som måste förbättras. Den förebyggande medicineringen PreP skrivs sedan ett par år tillbaka ut bredare än tidigare och är ett fantastiskt verktyg för att förhindra smittspridning. Tyvärr är köerna på många ställen långa, och pandemin har gjort dem ännu längre för att många besök har varit tvungna att ställas in.

Vi menar att alla som behöver PreP ska kunna få det utan väntetid. Vi är därför glada att bland annat i Region Stockholm kommer att stärka insatserna för att korta köerna till Prep.

Läs gärna min och Barbro Westerholms artikel i QX idag på World Aids Day.

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821