maj 05, 2024
Arbetsliv

Yrkesexamen för undersköterskor?

Jan Björklund. Foto: Jann Lipka

En av de stora utmaningarna för sjukvården är kompetensförsörjningen – att kunna attrahera alla de undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal som behövs för att ta hand om framtidens patienter. Jag har skrivit om detta tidigare (se t.ex. här och här).

Idag berättade utbildningsminister Jan Björklund (FP) om vilka tankar han har för att förbättra vård- och omsorgsutbildningen. Bakgrunden är att andelen vårdelever i gymnasieskolan har minskat. För att vända utvecklingen funderar regeringen på att skapa en särskild inriktning mot sjuksköterska inom vård- och omsorgsprogrammet. En annan idé är att införa en särskild yrkesexamen för undersköterskor, en undersköterskeexamen.

Jag tycker Jan Björklunds idéer är bra. Att utveckla vårdutbildningarna och locka fler unga till dessa utbildningar är viktigt. Vi måste alltid tänka långsiktigt i dessa frågor – yrken där det inte råder brist på idag kan bli bristyrken i framtiden, om vi inte hela tiden ser till att utbildningarna och karriärvägarna är intressanta och lockande för varje ny årskull ungdomar.

Media: DN, SvD, Dagens Medicin, Kommunalarbetaren

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821